افزایش ابتلا به تب دنگی در ایران و سایر کشورهای گرمسیری و حاشیه خلیج فارس
افزایش ابتلا به تب دنگی در ایران و سایر کشورها به خصوص کشورهای گرمسیری و حاشیه خلیج فارس، ضرورت افزایش آگاهی عمومی درباره علایم این بیماری را افزایش داده است، زیرا هر نوع گزیدگی می تواند توسط پشههای آئدس که عامل این بیماری هستند، صورت گرفته باشد.
در این خصوص، حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت از ابتلای ۹۳ نفر از هموطنان به بیماری تب دنگی در یک ماه گذشته خبر داده است که از این میان سه نفر جان باخته اند. بخش عمده این میزان ابتلا احتمالا مرتبط با سفرهای هموطنان مان به کشورهای حاشیه خلیج فارس است که به دلیل شرایط جوی و سیل های اخیر، بیماری تب دنگی در آنها طغیان کرده است. به گفته وی، استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر، فارس، گیلان، مازندران و گلستان در معرض خطر گزش پشه آئدس هستند. تهوع، استفراغ، استخوان درد شدید، بدن درد از علائم تب دنگی ناشی از گزش پشه آئدس هستند.
مکانیسم های بروز و تاثیرات در بدن
ویروس دنگی باعث شکست خونریزی و آسیب رگها میشود. این واکنش منجر به اختلال در کلکسیون پلاکتها و کاهش تعداد آنها در خون میشود که میتواند منجر به خونریزی در دستگاه گوارش، دستگاه ادراری تناسلی و سایر ارگان ها شود. تب دنگی میتواند به صورت مستقیم بر سیستم عصبی تأثیر بگذارد و علائمی از جمله سردرد، اختلال در دید، عصبی شدن و کاهش آگاهی را ایجاد کند که ممکن است وضعیت بیمار را تشدید کند. افراد با سیستم ایمنی پایین مانند زنان باردار، سالمندان و افراد دارای دیابت، فشار خون و بیماری های قلبی بیشتر در معرض شرایط شدید بیماری هستند. بنابراین جهت پیشگیری و درمان به موقع با شناخت علائم بیماری باید اقدامات درمانی مناسب انجام گیرد.
راه های پیشگیری از تب دانگ
تخلیه و تمیز کردن مرتب ظروف محتوای آب مانند گلدانهای شیشه ای، ظروف زیرگلدان، ظروف آب پرندگان و حیوانات و موارد مشابه. (هر دو روز یکبار) ، تعبیه درب روی ظروف محتوای آب مانند تانکر و بشکه، جلوگیری از تجمع آب در زیرکولر، جلوگیری از تجمع آب راکد در زبالهها و ضایعات جامد مانند ظروف رها شده، ضایعات اتومبیل، لنج و قایق و لاستیک، از طریق پوشاندن یا جمع آوری آنها، وارونه کردن اجسام در معرض باران مانند ظروف و قایقهای بلااستفاده، پوشیدن لباسهای آستین بلند و شلوار بلند و جوراب از راههای پیشگیری از تب دانگ بوده و ضروریست در زمان مسافرت به مناطق همه گیری بیماری از قلم دافع حشرات بر روی مناطقی از پوست که با لباس پوشیده نمیشود، استفاده شود. بر اساس این گزارش، استفاده از پشه بند در صورتی که در طی روز در فضای باز استراحت میکنید، نصب توری روی درب و پنجرهها و اطمینان از سالم بودن آنها ضروری بوده و در مناطق همه گیری بیماری از بازکردن پنجرههای بدون توری اتاق هتل خودداری شود.